DestP
image description

Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Πλατεία Αλεξάνδρας, 18534 Πειραιάς
Το Μνημείο, το οποίο φιλοτέχνησε ο εικαστικός Παναγιώτης Τανιμανίδης, είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας.
Το επιβλητικό τρισδιάστατο μνημείο, μήκους 15.50 μέτρων και ύψους 7,10 μέτρων , είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο χάλυβα και έχει λεπτομέρειες από ορείχαλκο. Είναι ένα έργο σύγχρονης τέχνης, μια εντυπωσιακή αψίδα με τον τίτλο «Πυρρίχιο Πέταγμα». Εξωτερικά, ομοιάζει με ένα τεράστιο κύμα που σηκώνεται από τη μία πατρίδα, τον Πόντο, και σκάει στην άλλη παρασέρνοντας μαζί του τα πάντα, αναμνήσεις, παραδόσεις, αποτυπώματα της αρχαίας παρουσίας των Ελλήνων στον Πόντο.
Εσωτερικά το έργο διαπερνάται από τις 17 γλυπτικές συνθέσεις, μια σκυταλοδρομία εικόνων που περιγράφει το «πέταγμα » και τον αγώνα που κάνει ένα προσφυγοπούλι διωγμένο από τον Πόντο να φθάσει σε μία ανέτοιμη πατρίδα, η οποία στέγασε τα όνειρα των προσφύγων.
Το μνημείο και η ανακατασκευή της πλατείας Αλεξάνδρας έγιναν με δαπάνη του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, ο οποίος συνδέεται με τον Πόντο με οικογενειακούς δεσμούς. Η μητέρα του έλκει την καταγωγή της από το γένος των Υψηλαντών, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.