DestP
image description
image description

Πειραϊκή

Ανατολικά του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά, με θέα στη θάλασσα, βρίσκεται μια από τις πιο διάσημες και ζωντανές περιοχές του, που αποτελεί τον αγαπημένο χώρο αναψυχής των Πειραιωτών και των επισκεπτών. Τρεις όρμοι υπάρχουν στην Πειραϊκή: Ο πρώτος ονομάζεται Σκαφάκι, ο δεύτερος «του Μπαϊκούτση» και ο τρίτος Αφροδίτη ή Παλάσκα. Στον όρμο της Αφροδίτης με τον εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που μοιάζει με ανεμόμυλο, αράζουν οι ψαρόβαρκες του Ερασιτεχνικού Αλιευτικού Ομίλου Πειραιά.
Η Πειραϊκή, με τα εκτεταμένα έργα εξωραϊσμού, που έγιναν την περίοδο 1983-86, απέκτησε πεζοδρόμια, κιγκλιδώματα, σημεία με πράσινο και παγκάκια και έγινε ιδανική περιοχή για περίπατο. Κατά μήκος της υπάρχουν ουζερί, ταβέρνες, καφέ, μπαρ. Εαν έρθετε την ώρα του δειλινού θα χαρείτε ηλιοβασίλεμα που θα χαραχτεί για πάντα στη μνήμη σας!
Η Πειραϊκή χερσόνησος αποτελείται κυρίως από ένα πορώδες ασβεστολιθικό πέτρωμα, στο χρώμα της ώχρας, το οποίο έχει την ιδιότητα να είναι εύκολο στη λάξευση, «μαλακό». Είναι ο περίφημος ακτίτης λίθος τον οποίο έπαιρναν από εδώ οι αρχαίοι Αθηναίοι και ήταν ιδιαίτερα εύκολος στην κατεργασία. Πρόκειται για ένα είδος ασβεστόλιθου και συγκεκριμένα για μαργαϊκό ασβεστόλιθο. Το αρχαίο τείχος του Πειραιά είχε οικοδομηθεί με το λίθο αυτό, αλλά και πολλά άλλα έργα της αρχαιότητας.
Σήμερα, η παραλιακή οδός που ενώνει την Πειραϊκή με τη Φρεαττύδα ονομάζεται Ακτή Θεμιστοκλέους, προς τιμήν του μεγάλου πολιτικού και στρατηγού ο οποίος τον 5ο αι. π.Χ. οχύρωσε τον Πειραιά και νίκησε τους Πέρσες στη Σαλαμίνα. Τα ερείπια, ωστόσο, των αρχαίων τειχών κατά μήκος των ακτών είναι από τα τείχη που κτίστηκαν έναν αιώνα αργότερα από τον Κόνωνα για να προστατευτεί το λιμάνι από την πλευρά της θάλασσας.