DestP
image description
image description
image description

Μικρολίμανο

Εχει σχήμα ωοειδές και πολλά ονόματα: Μικρολίμανο, Φανάρι, Τουρκολίμανο, λιμένας Κουμουνδούρου. Στην αρχαιότητα πάντως είχε μόνο ένα: Λιμένας Μουνιχίας.
Ανήκει στη συνοικία της Καστέλλας με την οποία το συνδέουν ανηφορικά δρομάκια με νεανικά καφέ και μπαρ. Το όνομα Φανάρι του δόθηκε στη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων, πιθανόν επειδή στην είσοδό του υπήρχε φάρος (φανός). Λιμένας Κουμουνδούρου ονομαζόταν λόγω της ομώνυμης έπαυλης που υπήρχε στο νότιο άκρο του, εκεί όπου σήμερα υψώνεται ο Ναυτικός Ομιλος Ελλάδας. Την ονομασία Τουρκολίμανο την πήρε την εποχή της επανάστασης του 1821.
Το Μικρολίμανο είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία του Πειραιά με πολλές επιλογές όσον αφορά το φαγητό και τη διασκέδαση. Τον κλειστό όρμο στεφανώνουν αμφιθεατρικά κτισμένα σπίτια. Τα αγκυροβολημένα σκάφη και οι ψαρόβαρκες που αργολικνίζονται, τα εστιατόρια και τα καφέ, οι γαργαλιστικές μυρωδιές των μεζέδων, ο κόσμος που απολαμβάνει τον περίπατό του κατά μήκος της προκυμαίας, θυμίζουν νησί του Αιγαίου. Η κίνηση εδώ διαρκεί έως αργά το βράδυ καθώς δεκάδες άνθρωποι απολαμβάνουν το ποτό ή το κοκτέιλ τους στα lounge bar και τα café bar, με θέα στη θάλασσα.
Στην ακτή Κουμουνδούρου υπάρχουν, επίσης, μερικές από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του Πειραιά, φημισμένες σε όλη την Αττική. Καθισμένοι στα ξύλινα ντεκ πλάι στο νερό, με τη συνοδεία μουσικής, θα απολαύσετε φρεσκότατα ψάρια, θαλασσινά, μεζέδες, ούζο και εκλεκτά κρασιά. Οι περισσότεροι Πειραιώτες έχουν ευχάριστες αναμνήσεις από το γραφικό αυτό λιμανάκι, το οποίο με την πάροδο του χρόνου εκμοντερνίστηκε και έγινε ένας κοσμοπολίτικος προορισμός για όλες τις ώρες της ημέρας. Ενας εξωστρεφής και χαρούμενος τόπος όπου το καλοκαίρι μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ!

Info
Στην αρχαιότητα, μαζί με τα άλλα δυο λιμάνια του Πειραιά, τη Ζέα και το κεντρικό, τον λιμένα Μουνιχίας τον θεωρούσαν πολεμικό λιμένα των Αθηνών -είχαν, μάλιστα, κτίσει και τείχος για να προστατεύουν τις λιμενικές εγκαταστάσεις. Είχε λιμενοβραχίονες με άνοιγμα 37 μέτρων και στα άκρα τους ήταν κτισμένοι πύργοι που αποτελούσαν συνέχεια της περιτείχισης του Πειραιά. Είχε 82 νεώσοικους και αποβάθρες.