DestP
image description
image description
image description

Καστέλλα

Στον λόφο που υψώνεται βορειοδυτικά από το Μικρολίμανο και βόρεια από την πλαζ Βοτσαλάκια, βρίσκεται η ωραιότερη συνοικία του Πειραιά, η Καστέλλα. Η αρχιτεκτονική της παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να την περιγηθείτε για να θαυμάσετε τις επαύλεις του 19ου αι., τα διώροφα νεοκλασικά και τα επιβλητικά αρχοντικά. Οι ανηφορικοί δρόμοι, όπως η Ηρακλέους, η Φαληρέως και η Φωσκόλου, και οι στροφές της Βασιλέως Παύλου προσφέρουν πανοραμική θέα. Από το ύψος του Βεάκειου Θεάτρου κι ακόμα πιο ψηλά, μέχρι τον Προφήτη Ηλία, διακρίνεται καθαρά η ακτογραμμή μέχρι τη Βουλιαγμένη. Στα νότια του λόφου του Προφήτη Ηλία σώζονται ιερά λαξευμένα στο βράχο και ίχνη οχυρώσεων από την αρχαϊκή εποχή.
Στην κορυφή του λόφου της Καστέλλας υπάρχει η εκκλησία του Προφήτη Ηλία και το θέατρο Βεάκειο. Κτίστηκε με βάση τα σχεδιαστικά πρότυπα των αρχαιοελληνικών θεάτρων και χωράει 2.000 θεατές. Στα εγκαίνιά του, τον Ιούνιο του 1969, παρουσιάστηκε η όπερα Ναμπούκο, του Βέρντι, με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Κάθε καλοκαίρι ο Δήμος Πειραιά οργανώνει εδώ σειρά από ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Info
Ο λόφος της Καστέλλας στην αρχαιότητα ονομαζόταν λόφος Μουνιχίας. Στο πρόσφατο παρελθόν κυριάρχησε η ονομασία λόφος Προφήτη Ηλία, από το εκκλησάκι που κτίστηκε στην κορυφή του. Λόγω της δεξαμενής που υπήρχε για την ύδρευση της πόλης μια άλλη ονομασία της Καστέλλας ήταν συνοικία Δεξαμενής. Ο λόφος έχει υψόμετρο περί τα 90 μ.